Czym charakteryzuje się kawa kolumbijska, indyjska i brazylijska?

Ziarna kawy z różnych zakątków świata

Artykuł partnera.

Do wyboru jest wiele rodzajów kaw, różnią się one pod wieloma względami. Warto próbować nowych smaków, eksperymentować z metodami parzenia. Jeśli komuś zależy na zakupie dobrej jakości kawy, to najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się do sprawdzonej palarni. Napój przygotowany ze świeżo palonych ziaren smakuje wyśmienicie. Wiele osób nie miało nawet okazji przekonać się, czym różnią się od siebie kawa kolumbijska, brazylijska, indyjska itd.

Poznaj smak kaw z różnych zakątków świata

Kawa brazylijska to przede wszystkim dobrze znana na całym świecie arabica. Idealnie nadaje się do zaparzenia esencjonalnego espresso. Brazylijskie smakują wyśmienicie bez żadnych dodatków, używa się ich także do tworzenia rozmaitych mieszanek. Owoce kawowców suszone są na słońcu, następnie oddziela się łuski od ziaren i wypala. Jeśli komuś zależy na kawie o wyrazistym smaku, intensywnym aromacie, to powinien kupić ziarna prosto z Brazylii. Powstają z nich napoje o lekkiej konsystencji, czuć wyraźnie kwaskowatość. Można również poczuć nutę orzechową i czekoladową

Kawa indyjska to idealne rozwiązanie dla osób, które szukają czegoś delikatnego i łagodnego, o niskiej kwaskowatość. Ceni się ją za unikalną konsystencję, można wyczuć posmak ziemisty. Zielone ziarna kawowca są poddawane działaniu wiatrów monsunowych, które wpływają na ich walory zapachowe. W Indiach plantację uprawia się w sposób ekologiczny. Owoce mają wystarczająco dużo czasu na dojrzewanie, proces ten jest powolny, dzięki czemu można uzyskać kawę o wyjątkowym smaku.

Kawa kolumbijska cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Można liczyć na mnogość gatunków i mieszanek. W Kolumbii panują wspaniałe warunki do wzrostu kawowców. Plantacje znajdują się na dużych wysokościach. Użycie metody washed pozwala na uzyskanie produktu, który nie traci swoich pierwotnych wartości i cech. Kawy kolumbijskie pochodzą głównie z niewielkich, rodzinnych gospodarstw. Plantatorzy stawiają przede wszystkim na jakość, można liczyć na zachowanie wysokiego standardu. Kawa kolumbijska ma wyważoną treść, posmak owocowy i orzechowy, słodki i delikatny aromat. W celu zaopatrzenia się w dobrej jakości kawę rzemieślniczą warto odwiedzić stronę dostępną pod linkiem https://fratellicaffee.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *